2. دلباختگی به خدا
خداجویی و پارسایی و پیوند با پروردگار، با حیات یاران موعود آمیخته است. امام مۆمنان ضمن تشبیه دل یاران خداجو و پارسای مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف به مشعلهای نورانی(3)، از ذكر پیوسته آنان یاد میكند: «... یُسبحونَ علی خُیولِهم؛ بر فراز مركبها خدا را تسبیح میگویند.»(4)
این ویژگی برخاسته از قابلیتهای معنوی ایشان است؛ آنگونه كه حضرت در خطبه 150 نهجالبلاغه میفرمایند: «تُجْلی بِالتَنْزیلِ أبْصارُهُم وَیرْمَی بِالتَّفْسِیرِ فِی مَسَامِعِهمْ، وَیغْبَقُونَ کَأْسَ الْحِکْمَةِ بَعْدَ الصَّبُوحِ؛ دیدههای آنها به نور قرآن جلا داده و تفسیر آن، در گوشهایشان جا گرفته شود (در آیات قرآن تأمل و تدبر میکنند، و تفسیر را از اهلش میآموزند.) در شب جام حکمت را به آنها بنوشانند بعد از اینکه در بامداد هم آشامیده باشند. (اسباب سعادت و نیکبختی و علم و عمل برای آنان در آشکار و نهان آماده گردد.)» (5)
یكپارچگی و هماهنگی، تدبیر و نظم، سیره عملی و پیام رفتاری یاران مهدی علیه السلام است. حركت و سكون و آرامش و پیشرفت و عملكرد آنان با نظم آراسته شده است؛ شیوه پسندیدهای كه امیر مۆمنان علیه السلام از آن چنین یاد میكند: «كَأنی اُنظر اِلیهِم وَ الزِیُّ واحِدٌ وَ القدُّ واحدٌ و الجَمالُ واحد وَ اللِباسُ واحدٌ؛ گویا آنان را مینگرم؛ زی و هیأتی یكسان، قد و قامتی برابر، در جمال و برازندگی همانند و هم لباسند»
3. فرمان برداری و شیدایی
آنان در اطاعت و پیروی از مهدی علیه السلام زبانزد هستند، بدان حد كه: «در برابر فرمان امامشان از بنده مطیع، مطیعتر هستند.»(6)
عشق و شیدایی یاران، به عنوان شیرازه اصلی این پیوند، فرمانبرداری را با تك تك ایشان گره میزند، این دلبستگی در كلام پیشوایان معصوم علیه السلام چنین تبیین شده است: «... سوارانی با نشان و پرچم، برای تبرك دست بر زین مركب آنان میسایند و در گرد امام علیه السلام میدرخشند. با جان و دل او را در جنگها یاری كرده و آنچه طلب كند كفایت میكنند.»(7)
و در منظر امام علی علیه السلام: «به هنگام نبرد، پروانه وار شمع وجود امام را در میان گرفته، محافظت میكنند.»(8)
4. بصیرت و بینش
آگاهی و بینش روشن همراهان مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف سبب میشود كه آنان اسیر تندبادهای ترفند و شایعه و تهدید نگشته، تن به شبهه و شك ندهند و با بیمه بصیرت، صراط مستقیم را بپیمایند و فتنههای كور را از بُن بركنند.
مولای متقیان علی علیه السلام میفرمایند: «...حَمَلُوا بَصَائِرَهُمْ عَلَی أَسْیافِهمْ، وَدَانُوا لِرَبِّهِمْ بَِأَمْرِ وَاعِظِهِم؛ چون فرمان خدا آزمایش را به سر آورد، شمشیرها در راه حق آختند و بصیرتی را كه در كار دین داشتند آشكار كردند، طاعت پروردگارشان را پذیرفتند و فرمان واعظشان را شنیدند.»(9)
شاید این بصیرت به واسطه تجربه حوادث روزگاران باشد: در خلال بروز این فتنهها و آشوبها، گروهی صیقلی میشوند، و همانگونه که آهنگر شمشیر را تیز و برّا میکند و به آن جلا میدهد، زنگار تیرگی ها از دل و اندیشه آنها زدوده میشود، و برای پذیرش دانش و حکمت آماده میشوند، این گروه مانند تیغ که اگر بر چیزی وارد شود آن را میبُرد و تا عمق آن فرو میرود، در مسائل علم و حکمت فرو میروند.»(10)
عشق و شیدایی یاران، به عنوان شیرازه اصلی این پیوند، فرمانبرداری را با تك تك ایشان گره میزند، این دلبستگی در كلام پیشوایان معصوم علیه السلام چنین تبیین شده است: «... سوارانی با نشان و پرچم، برای تبرك دست بر زین مركب آنان میسایند و در گرد امام علیه السلام میدرخشند. با جان و دل او را در جنگها یاری كرده و آنچه طلب كند كفایت میكنند»
5. نظم و ترتیب
یكپارچگی و هماهنگی، تدبیر و نظم، سیره عملی و پیام رفتاری یاران مهدی علیه السلام است. حركت و سكون و آرامش و پیشرفت و عملكرد آنان با نظم آراسته شده است؛ شیوه پسندیدهای كه امیر مۆمنان علیه السلام از آن چنین یاد میكند: «كَأنی اُنظر اِلیهِم وَ الزِیُّ واحِدٌ وَ القدُّ واحدٌ و الجَمالُ واحد وَ اللِباسُ واحدٌ؛ گویا آنان را مینگرم؛ زی و هیأتی یكسان، قد و قامتی برابر، در جمال و برازندگی همانند و هم لباسند.»(11)
پس از استقرار حاكمیت دولت عدالتگستر اهلبیت علیهم السلام، اداره هر بخش از ساختار مدیریتی حكومت به عهده یاران خواهد بود و چون آنان چشم به آینه تمامنمای حق دوختهاند، پس جز انضباط در رتق و فتق امور از آنان چیزی انتظار نمیرود، البته این نظم بیرونی، ریشه در اتحاد و همدلی این شایستگان دارد. امام علی علیه السلام در توصیف همدلی و اتحاد یاران موعود چنین میفرماید: «ایشان یکدل و هماهنگ هستند.»(12)
این یکدلی به سبب آن است که خودخواهیها و خواستههای شخصی در وجود آنان نیست؛ آنها با اعتقادی صحیح در زیر یک پرچم و برای یک هدف، قیام میکنند و این خود یکی از عوامل پیروزی آنها بر جبهه مقابل میباشد.
6. صبر و بردباری
بدیهی است که مبارزه علیه ظلم جهانی و برقراری حکومت عدل جهانی با رنج و مشقّتهای فراوان همراه است و یاوران امام، در راه تحقق آرمانهای جهانی امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف مشکلات و ناگواریها را به جان میخرند؛ ولی از سر اخلاص و تواضع، عمل خود را ناچیز میشمارند، امام علی علیه السلام در این زمینه میفرماید: «لَمْ یمُنُّوا عَلَی اللهِ بِالصَّبْرِ، وَلَمْ یسْتَعْظِمُوا بَذْلَ أَنْفُسِهِمْ فِی الْحَقِّ؛ گروهی هستند که به خاطر صبر و بردباری در راه خدا، بر خداوند منّت نمیگذارند. و از این که جان خویش را تقدیم آستان حضرت حق میکنند، به خود نمیبالند و آن را بزرگ نمیشمارند.»(13)
منابع:
1. البته جوان بودن یاران مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف لطمهای به جایگاه پیران با ایمان نزده و برعدم همراهی ایشان گواهی نمیدهد.
2. نعمانی، الغیبة، ص 315؛ بحار الانوار، ج52، ص333.
3. «كان قلوبهم القنادیل»، علامه مجلسی، بحار الانوار، ج 52، ص 377.
4. همان.
5. نهج البلاغه، خطبه 150، ص 195.
6. علامه مجلسی، بحار الانوار، ج 52، ص308.
7. همان.
8. همان.
9. نهج البلاغه،.خطبه 150، ص 195.
10. همان.
11. سلیمان كامل، یوم الخلاص، ترجمه مهدی پور، ج 1، ص 416، حدیث 482.
12. همان.
13. نهج البلاغه، خطبه 150، ص 195.
نظرات شما عزیزان: